Wagrains hemmelige oase

Egentlig har jeg slet ikke lyst til at skrive denne artikel, for hemmeligheder har det jo med at vare længst, hvis man holder dem for sig selv. Men på den anden side har jeg gjort det til min levevej, at komme med gode råd om skiløb og skiferie – derfor bliver jeg altså nødt til at afsløre en hidtil velbevaret hemmelighed om danskernes favorit-område i Østrig, Wagrain.

Wagrain: Super til børn

Hemmeligheden har et navn: “Die Rote 8er” – eller på dansk “Den Røde 8er”. Navnet hentyder til en æggelift med tilhørende piste, restaurant og hotel. Pisten er bred, smuk og meget varieret. Restauranten ved mellemstationen hedder Edelweiss Alm. Den er hyggelig og der serveres rigtig god mad – ikke kun schnitzel. Hotellet, der hedder Edelweiss. (de er ikke så gode til at variere navnene i Østrig) er bare helt i orden, og lever op til alle fire stjerner. Og så er både pist, lift og hotellet en integreret del af skiområdet i Wagrain/Flachau. Faktisk ligger den røde 8er lige præcis midt i skiområdet.

Vi tilbragte det meste af uge 7 i området omkring den røde æggelift. Og vi kunne ikke lade være med at smile lidt over det paradoksale i, at der for det meste var væsentlig færre mennesker på vores piste, end på hoved-pisterne i Wagrain og Flachau – selv om det hele hænger sammen.
Det forekom os underligt, at en væsentlig del af skiområdet syns at være ukendt for en del af de 12.500 danskere, som hvert år holder skiferie i Wagrain. Forklaringen skal nok findes i tidsånden. Vi er blevet så forkælede eller så rastløse, at vi konstant kræver valgmuligheder. Jo flere af slagsen, jo bedre. Derfor værger vi os mod at køre ned ad pister, som ender blindt. Hvis ikke turen ned samtidig giver mulighed for at komme videre til andre og nye pister er vi ikke interesserede. Måske fordi vi efterhånden går mere op i kvantitet frem for kvalitet. Vi har tilsyneladende samme behov som ræven i sin hule – vi vil have flere udgange. En piste som blot ender i en parkeringsplads og en lift, der fører retur til toppen har tilsyneladende ikke så megen appeal, som den overfyldte piste ved siden af, blot fordi den overfyldte piste har tre forskellige lifter til samme bjergtop. Og det er jo for at sige det direkte: Helt latterligt.

Lad mig derfor slå et slag for området omkring den røde æggelift:
Næste gang du er i Wagrain eller Flachau skal du tage en af de mange lifter til toppen. Stil dig med front mod Flachau og ryggen til Wagrain. Nu vil du lidt nede til venstre se et rødt skilt med navnet “Die Rote 8er”. Dér skal du køre ned. Her finder du en temmelig lang og smuk skovpiste. Og ved mellemstationen har du flere spisesteder, blå pister, et rart og velfungerende børneområde med transportbåndslift, igloer, indianertelt med bål i, ski-karrusel og en slags bobslædebane, hvor bobslæderne er erstattet af oppustede baderinge og bildæk-slager.

Forældrestyret børneområde

Har man små børn med på skiferien, går man naturligvis ekstra meget op i sikkerhed, legemuligheder, toiletforhold og børnevenlige lifter. Alt det finder man omkring den røde æggelifts mellemstation. Ikke mindst efter at man for nylig udvidede børneområdet voldsomt. Det skete i et forsøg på at gøre området mindre hemmeligt. Ser man på fordelene ved det nye børne-område er der faktisk en del at komme efter.

 • Børneområdet ligger vinkelret på den store piste, hvilket betyder at der ikke er gennemgangstrafik. Ingen vilde grupper. der farer ind og ud mellem ens børn.
 • Børneområdet ligger i hele 1.200 meters højde, tæt på solen, men alligevel godt afskærmet for vinden.
 • Tre børnevenlige lifter (tov- og transportbåndslifter).
 • Forældrebetjent elektrisk ski-karrusel.
 • Hyggelig restaurant og varmestue.
 • Forskellige legetøj og gode alternativer til skiløb – spændende fra indianer-tipi, grillsted, snebold-skydeskive, baderings-glidebane m.m.
 • Kun blå pister fører fra mellemstationen og ned i dalen, men de røde pister fører op til toppen. På den måde bliver de forsigtige og de hidsige løbere adskilt fysisk, noget som især giver begyndere mere ro og mindre stress.

Afslappet luksus

Tæt på mellemstationen, halvt oppe ad bjerget mellem Wagrain og Flachau ligger Hotel Edelweiss. For 30 år siden dannede huset rammen omkring en bjergbonde og hans kvæg. Der var dog også, som det er tradition i Østrig, et par gæsteværelser til forbipasserende turister. Men år for år blev der gjort mindre plads til kvæget og mere plads til turisterne. Og i dag har familien intet kvæg, men til gengæld 35 værelser med plads til 70-100 gæster.

Det unge værtspar, der i 2003 overtog hotellet fra forældrene, har formået at skabe en god balance mellem afslappet luksus og hygge. Eftersom hotellet ligger afsides på bjergets skulder, falder der naturlig ro over stedet når lifterne lukker. Så er man henvist til svømmebassinet, saunaen eller pejsestuen, hvor der serveres gratis kage. I løbet af ugen lærer man de andre gæster at kende, og der spores ingen løftede øjenbryn, når børnene løber rundt og leger på gangene, eller gemmer sig i de familieværelser, hvor forældrene klogelig har taget en lap-top med indbygget DVD med.

Hvis man kører i bil dertil, skal man huske snekæder. Da vi var der, sneede det hver dag, og kun firhjulstrækkere og biler med kæder kunne gøre sig forhåbninger om at komme op – og ned. Priserne for ophold med halv-pension variere alt efter værelsesstørrelse og tidspunkt mellem 500 og 900 kroner pr voksen pr dag – og sammenligner man med priserne for 2-stjernede hoteller i Flachau og Wagrain får man væsentlig mere for pengene. Der er kun ét problem. Mange af dem, der tjekkede ud sidste vinter, reserverede samtidig plads til den kommende vinter. Noget siger mig, at der snart bliver udsolgt. Men skulle det ske, er der ingen grund til at give op. For der er mulighed for at bo i nærheden – blandt andet hos nogle af de bjergbønder, som stadig har en ligelig og mere økologisk fordeling af kvæg og turister.

6 Comments

 1. Hej , Er det muligt at komme til `den røde 8èr `bare med lifter ?? Vi har en med som ikke står på ski , men det lyder som et hyggeligt område som kunne være skønt at ha hende med op i – da børnene kan lege der og vi kan spise der.

 2. Kuno: I skal køre venstre rundt om huset der ligger lidt nede, den vej er ikke nær så stejl, og drejer ikke lige pludselig.

 3. Hvofor man holder sig fra Rote 8’er? Fordi toppen af den ubehagelig: Der er ca. 100 m. nede et sted, hvor pisten er list stejl og snævrer sig ind, så drejer den pludseligt til højre og ender i en vej der er relativt smal for et kort stykke. Herefter er alt skønt. Men alle bremser hvor pisten bliver snæver, så bunkerne bliver ofte store og på uheldige dage urimeligt høje, så vi kommer kun derover når det er rigtig godt vejr med frisk sne – vi har næsten altid begyndere med. Desværre, for pisten er som du også skriver, meget lækker og afslappende at køre på resten af vejen.

 4. Malene Berthelsen

  Hej
  Vi er i de sidste 7 år kommet til Wagrain med små børn og fandt heldigvis hurtigt frem til den røde 8’er, fantastisk sted. Legehytte til børnene hvor de kan komme ind og spise deres medbragte mad og få lidt at drikke, men nu er den mindste blevet 5 år 🙂 så nu har vi ikke brug for legehytten længere og vi voksne trængte til et nyt sted, så i år gik turen til Schladming 10 dage hvor vi holdt nytår og et lille kobberbryllup:), men men der var kun gået 2 dage, så kom det fra alle børnene “hvornår skal vi over til den røde 8’er” så næste dag kørte vi en lille halv times tid til den røde 8’er også var vi ligesom hjemme, det var fedt på toppen af den røde 8’er en tur til Flachau og frokost på Edelweiss, hvor vi nærmest bliver betragtet som stamgæster. 🙂 god skitur til alle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *