Skiudstyr – køb det i denne rækkefølge

At pakke til en skiferie kan være en temmelig tung affære – bogstaveligt talt

Ting som du bør have med på en hvilken som helst skiferie – også selv om det er din første:

Termoundertøj. Det skal være af kunststof eller specielt forarbejdet uld. Ideen med termoundertøj er, at det transporterer sveden væk fra kroppen og holder dig tør.

Et par gode vandafvisende handsker eller luffer. Handsker er mest praktisk, men luffer er varmere. Den absolut varmeste kombination er et par strikkede handsker inde i et par luffer – men det er til gengæld lidt besværligt.

Et par solbriller og et par skibriller. Skibrillerne skal sidde godt på dit ansigt. Her kan det godt betale sig at bruge lidt ekstra penge. Dobbeltglas er at foretrække. Hvis du har gode skibriller mister du ikke lysten til at stå på ski, selv om det er koldt, eller det sner.

Solcreme – i bjergene er både sol og vind hård ved huden.

Gode skisokker (gerne frotté – ikke ragsokker).

Skihjelm – de er mod forventning enormt dejlige at have på

Ting du med fordel kan købe, når du har stået på ski i et par år, og ved, at du vil på skiferie de næste mange år:

Skistøvler – du skal prøve mange forskellige mærker, inden du beslutter dig. Det er svært og tager tid. De fleste erfarne skiløbere har et eller to støvle-fejlkøb bag sig. Søg råd og giv dig god tid.

Skibukser og jakke. Smag og behag er forskellig. Men det er dumt ikke at købe et sæt med Gore Tex eller lignende vandafvisende membran. Hvis du går efter modefarverne, vil du hurtig blive passé. Lad dig ikke forblænde af smarte ekspeditionsagtige detaljer. Du skal på skiferie, ikke bestige Mt. Everest. Jo flere lommer jo bedre, og husk, der skal være lynlåse i dem alle. Der skal være fleece i kraven (så lynlåsen er dækket), og ærmerne skal kunne strammes til (og åbnes op i varmt vejr).

Hvis du ikke allerede har det, så køb en god fleece!

Ting du først skal investere i, når du har stået så meget på ski at du kender dine skimæssige grænser,og ved hvad du kan lide og ikke lide:

Ski. Der findes tusind forskellige slags. Køb først ski, når du er rimelig rutineret, ellers vokser du bare fra dem. Og den der med, at “de her ski holder 10 år”, kan du godt glemme. Om 10 år har udviklingen gjort dine ski håbløs gammeldags. Skal du købe carvingski? Ja, du skal! Alene af den grund, at man faktisk ikke kan få andet. Lyv ikke om dit niveau overfor ekspedienten. Er du generelt en blærerøv eller meget selvudslettende, så få en ven, der kender dit skiløb med i butikken. Hvis ekspedienten skal rådgive dig godt, skal han/hun have reel besked.

Bindinger – køb dem der følger med skiene. Og hvis der er flere mulige, så og vælg dem ekspedienten fortæller dig passer til din vægt og løbestil. Bindinger fungerer ikke optimalt. hvis de er strammet helt til (fordi du har købt en juniorbinding,selv om du vejer 110 kilo). eller hvis de er løsnet helt (fordi du er begynder. men gerne ville ses med et par konkurrence bindinger).

Stave. Prøv forskellige og oplev, hvor vigtigt det er, at de er lette nede ved spidsen. Har du mange penge, så køb et par af kulfiber. Dem skal du dog huske at tage med dig, når du går ind på bjergrestauranten og spiser frokost – ellers forsvinder de.

En lille rygsæk – den skal sidde godt på ryggen. Den reklamerygsæk du fik nede i banken duer ikke, den bliver du bare træt af at løbe rundt med. Og husk, hvis du har rygsæk på, så vil hele familien og alle dine venner gerne “lige ha denne her hue og de her briller med i den”. Den bliver tung – men det er sødt af dig.

Neopren knæbind. Hvis du har stået på ski i mange år, er adet måske begyndt at værke lidt i knæene. Er du nået dertil, så kan du med fordel investere i et par knæbind af neopren. De holder knæene varme, støtter og beskytter en lille smule mod slag, men ikke mod vrid. Primært er de meget behagelige at have på.

5 Comments

 1. Ture Kaaber

  Thumbs up for merino uld. liner-handsker, underbukser(lange som korte), undertrøjer, under hjelmen-huer og halsedisser er alle at foretrække. hvis man går op i det skal man dog være opmærksom på, at producenterne godt må skrive 100% merino selvom der kun er 90% i. Det er lidt det samme som med chianti. Der skal også bare være 70% sangiovese drue for at den går igennem som chianti.

 2. Pingback: Guide: Sådan finder du den billigste skiferie

 3. Undertøjet skal bare være af en SERIØS kvalitet, lad bilkas ligge hvor det er, og smid flere hundrede kr sedler (1000kr) efter sættet!
  Og ligesom hjelmen er for hovedet, så løb altid med knæbeskyttere der har sideskinner i. De beskytter dine korsbånd osv. Det er altid når man næsten står stille, at man får overbalance.

 4. Det vil jeg give dig fuldstændig ret i Søren. Jeg har diskuteret det med mange af mine kolleger, da der var rigtig koldt. For de gik allesammen og frøs. De tog både 2 par sokker og 2 bluser på, intet hjalp. Det eneste de ikke prøvede var merino uld. For “uld kradser”og “det kan jeg ikke tåle”. Jeg kan heller ikke tåle alm. uld som i gamle dage. Men jeg bruger merino uld hver eneste dag. Som tynde strømper og tyndt undertøj. Det kradser ikke og jeg fryser ikke. Det er simpelthen verdens bedste materiale.

 5. Søren Gade

  Det inderste lag skal være merino uld – der findes intet over under eller ved siden af. Det holder dig tørt og varmt uanset om du er i aktivitet eller hvile. Det er fint vævet og det kradse eller klør ikke – det er en skrøne. Det er blødt som det blødeste bomuld. Gør dig selv den tjeneste – det vil du ikke fortryde.

  Nb der findes flere producenter – smartwool, icebreaker og devol for at nævne nogen. Det vigtigste er dog at det er 100% merino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *