Skistøvler – værd at vide

Skistøvler er den vigtigste del af skiudstyret. Dine støvler har to opgaver. Dels skal de være behagelige at have på, dels skal de overføre din krops bevægelser til skiene.
Jo stivere støvlerne er, jo mere præcist overfører de dine bevægelser til skiene: En fordel for gode løbere – en ulempe for nybegyndere.
Man kan få skistøvler, hvor inderstøvlen bliver støbt præcis til din fod. Sådanne støvler kaldes skummede støvler.
En del støvler er udstyret med en lille skrueanordning på siden, en såkaldt kantnings-skrue. Ideen er, at folk der enten er kalveknæet eller hjulbenet kan kompensere for deres fysiske skavank, ved at dreje på kantningsskruen. I teorien er praktisk ordning, men reelt har den ikke den helt store betydning, med mindre du satser på at vinde world cuppen.

Der findes et hav af forskellige støvler, der allesammen har forskellige tekniske finesser, hvilket kan være mægtigt fint. Men i sidste ende er en støvles tekniske kvaliteter totalt ligegyldige, hvis de gør ondt eller har en dårlig pasform. Lær det udenad: Det vigtigste ved en skistøvle er, at den er behagelig at have på.

Som nybegynder kan man let blive i tvivl om, hvor stramt en skistøvle skal sidde. Tommelfingerreglen er enkel. Du skal kunne vippe med tæerne, mens hælen skal side forholdsvis godt fast. Du skal føle at hele støvlen sidder stramt til foden, og der må ikke være punkter, hvor presset mod foden er væsentlig større end andre steder.

Naturligvis sker det ind imellem, at man får et sår eller en vabel på foden. Men for at undgå at skiferien bliver ødelagt, skal du behandle irritationen så tidligt som muligt (helst inden det bliver til sår eller vabler). De såkaldte Compeed-plastre er meget gode til det formål. Samtidig bør du undersøge muligheden for at få blokket din støvle ud, eller byttet den, hvis det er en støvle, som du har lejet.

2 Comments

 1. Søren Korsgaard

  Hej Thomas i et af skiprogrammerne besøgte du et dansk firma der specialfremstillede inderstøvler. Jeg kan ikke finde udsendelsen nogen steder, men hvad hed firmaet og er du iøvrigt tilfreds med inderstøvler. Har lige set de nye Vacum støvler fra Fisher hvor både yderskal og inderstøvle bliver formet via opvarmning og vacum, der ser overbevisende ud, men der ligger kun meget få test og kommentarer til dem, så jeg er usikker på om det rent faktisk virker.
  Mvh
  Søren Korsgaard

  • Kære Søren
   Der er flere gode butikker, der laver skummede inderstøvler. På Sjælland kan jeg nævne: Steep n´ Deep, Snow Fun og Ski & Fritid.
   Støvler hvor også skallen varmes op og formes, har jeg prøvet. Hvad jeg så syns? Hmm, jeg tænker at det mest af alt er et markedsførings-stunt. Støvlerne var gode, men måske en anelse bløde for min smag. Lad mig derfor fastslå dette: Det er vigtigere med inderstøvlen!

   Held og lykke med dine kommende støvler.
   mvh thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *