Skistave – værd at vide

Skistavenes vigtigste funktion er faktisk som balancestænger fuldstændig som var du en linedanser. Du lægger nok ikke mærke til det, men dit håndled og din stav arbejder konstant sammen om at give dig den bedste balance, mens du står på ski. Staven er ikke kun i brug, når du sætter den i sneen.

For enden af staven sidder den runde skive kaldet transen, som forhindre at staven synker helt ned, når du sætter den i sneen. Man kan få helt små transer på størrelse med en stor 20-krone, men det er kun til konkurrencebrug på isede styrtløbspister (for at mindske luftmodstanden).

Hvor lange skal stavene være? Så lange, at din underarm er vandret, når du sætter staven i sneen.

Siden jeg i mine TV programmer hævdede at man skal skære stropperne af sine skistave, for at undgå ledbåndsskader, har jeg fået rollen som Salman Rushdie i det man kan kalde Dansk Skistavs Fatwa. Mange skilærere og andre med forstand på skiløb, synes at jeg er en komplet idiot. Jeg er ked af det, men de har altså ikke ret. Faktum er at et skadet ledbånd i tommelfingeren er den mest udbredte skiskade overhovedet. Og en stor del af dem, skyldes at skiløberen falder oven på sin skistav. Til gengæld er det naturligvis ikke nødvendigt ligefrem at skære stroppen af. Man kan jo bare lade være med at bruge den, når man står på ski på den præparerede piste.

Når du ikke bruger stropperne, vil du automatisk holde bedre fast om skistaven. Det vil gøre dit skiløb mere aktivt, dynamisk og kraftfuldt – hånden er nemlig styrende for kroppens energiniveau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *