Skijakker – de basale krav

Her alt, hvad du bør vide om skijakker, inden du vælger.

Min første skijakke:
Den var syet på en sådan måde, at der var små bobler i nylonet under armene, flappen ved lynlåsen foldede den forkerte vej (til damesiden). og der var pom-pom lignede dimser ved lynlåsene. Jeg var omkring 10 år gammel og ønskede brændende at sparke ekspedienten over skinnebenet. Tænk at kunne tillade en så voldsom uretfærdighed udspille sig i hans egen butik. Men den var da gul, hvilket heller ikke dengang var moderne.!

… der er nu noget med gule jakker!

Senere tilbragte jeg en stribe skiferier på indersiden af en orange nylon anorak. Og selv om den bestemt heller ikke var ideel at stå på ski i (blandt andet dannedes der is på indersiden, hver gang jeg rørte mig), så holdt jeg umådelig meget af den.

Alt dette blot for at fastslå, at det allervigtigste en ski-jakke skal leve op til, er at ejermanden skal kunne holder den ud. Nedenstående tjekliste skal derfor naturligvis tages med et gran salt – alle punkter behøver ikke være opfyldt. Men jo flere jo bedre:

Høj krave – gerne med indlagt hætte.

Ærmerne skal både kunne lukkes tæt til (når det er koldt) og åbnes (når det er varmt).

Stor bevægelighed: Du skal kunne svinge begge arme rundt samtidig, uden at jakken kryber op og gemmer sig i dine armhuler.

Der skal være masser af lynlås-lommer, jo flere jo bedre. Også på indersiden.

Jakker der både har lynlås og knapper/velcro er gode, fordi de tillader at man kan få ekstra luft ind, når det er varmt, uden at jakken flagrer rundt om én.

Yderstoffet skal være sne-afvisende, men ikke så glat at du forvandles til en levende bobslæde, når du falder.

Jakken skal være vandafvisende og åndbar: Den skal være lagt med en eller anden form for membran – jo højere vandsøjle-tryk, den kan modstå, jo bedre.

Lynlåsen skal være dækket af noget blødt i kraven.

Og eftersom du givetvis kun kommer på ski otte-14 dage om året, er det en fordel at den også kan bruges herhjemme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *