Skibriller – solbriller og goggles

Du skal have to par briller med på skituren: Solbriller og Goggles. Goggles har to formål. Dels at gøre det muligt at se nogenlunde klart i blæst, sne og eller tåge og dels at holde ansigtet varmt, når det blæser eller blot er meget koldt.

Goggles

Glasset i skibriller, som naturligvis er lavet af plastik,skal helst være gult. Ikke fordi gul er en smart farve, men fordi gult er den farve øjet, som er bedst til at se. Desuden har gult lys en bølgelængde, der bevirker at selv svage konturer i terrænet træder forholdsvis klart frem. I modsætning giver blåt lys uldne kanter – hvilket kan gøre en pukkelpiste umuligt at køre i,når vejret er dårligt.
Ja, men hvorfor kører alle World Cup løbere så med orange glas?

Gult glas giver det bedste udsyn i tåge og diffust lys, men da kun 14% af lyset absorberes, kan de være anstrengende for øjnene. Orange glas har næsten den sammen virkning som gult glas, men da 36% af lyset absorberes er de lidt mere behagelige at køre med. Så om du vælger gult eller orange lys spiller ikke så stor en rolle.

Fladlys er den populære betegnelse for det lys, der fremkommer, når hele himlen er dækket af et tyndt lag skyer. Hvis der ikke noget sted på himlen er hul op til det blå, bliver det lys, der rammer jorden meget jævnt og diffust. Når din egen skygge forsvinder, så er der fladlys. Problemet med fladlys er, at alle konturerne i terrænet forsvinder, og det kan være meget svært at se pukler og andre ujævnheder i sneen.

Adidas: Fede solbriller!

Solbriller

Det er vigtigt at passe godt på sine øjne når man befinder sig i bjergene. Lyset er meget skarpt. Dels reflekteres lyset af sneen fra alle sider, dels er du højere oppe i det den beskyttende atmosfære. Hvis du kører uden solbriller i bare en dag kan du risikere at blive sneblind og få ødelagt mange dage af din skiferie. Lad være med at gå på kompromis med solbrillerne. Køb et par, der slutter tæt til dit ansigt – således at lyset fra siden også dæmpes.
Hvis du køber briller med udskiftelige glas (en fordel) er du godt forberedt hvis lyssituationen pludselig ændrer sig. Husk at glasset skal være af plastik og ikke af glas.
Tip 1:
Sørg for at brillen sidder godt tæt til hovedet, så de ikke ryger af i puklerne eller i offpiste.

Tip 2:
En del skibriller fås med termoruder, altså dobbeltglas,som hæmmer dug på indersiden. Det er en klar fordel, men nogle af termoruderne er også meget stive, og dermed også skrøbelige. Vælg briller, der ikke går i stykker, selv om du vrider dem. Spørg i butikken inden du prøver…

Tips 3:
Når du står på ski i dårligt vejr, skal du være forsigtig med at tage brillerne af, når du tager med liften. Risikoen for at de begynder at dugge er stor. Hvis du endelig vil have dem af, så lad være med at sætte dem op i panden (huen), hvor der er sne og fugt. Tag dem i stedet helt af, og hold dem mellem fingrene – med glasset opad. Lad for guds skyld være med at tørre evt. dug af.

Tip 4:
De fleste briller er belagt med en såkaldt “anti dug belægning”, den kan meget let slides af, hvis du konstant tørre dug af brillernes inderside – hold nalderne for dig selv.

Tip 5:
Hvis brillerne dugger, mens du er ude på ski – så tag fat i dem med begge hænder og træk dem hurtigt frem og tilbage foran ansigtet (elastikbåndet skal forblive rundt om hovedet), for at få luft ind på indersiden. N.B. Det er samme bevægelse du ser konkurrenceløbere udføre, lige inden de sætter af sted. Og af helt samme årsag!

Se udvalget af skibriller på Dinsport her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *