RICE-princippet – behandling af småskader og forstuvninger

Har du fået en skade går en akutte førstehjælp ud på at begrænse hævelsen og dæmpe smerten. Hævelse i vævet betyder nemlig, at de overrevne sene- eller muskelfibre har svært ved at finde sammen igen og når blodet størkner, vil det give anledning til arvævsdannelse. Førstehjælpen foregår efter RICE-princippet.

Et træt og utrænet knæ kan klare et sideværts træk på ca 50 kilo - men er knæet veltrænet og veludhvilet, kan det modstå fire gange så meget

(R)est – ro
Ophør straks efter skaden med at stå på ski og hold det skadede væv i ro.

(I)ce – is
Afkøl det skadede væv med sne eller Ice Power (se under tips). Kulden vil dæmpe smerten, men tro ikke, at skaden er væk. Læg aldrig isen eller sneen direkte på huden, da det kan give forfrysninger. Køl det skadede væv ned i 20 min. hver time det første døgn.

(C)ompression – tryk på
Læg en trykforbinding over det skadede sted. Trykforbindingen vil hindre blodet i at sive ud i vævet og på den måde nedsætte hævelsen. Brug ikke trykforbinding om natten.

(E)levation – højt
Hæv den skadede kropsdel over hjertets niveau. Det reducerer blødningen i vævet. Hæv ligeledes den skadede kropsdel om natten. Det hjælper til at reducere hævelsen.

Du kan få yderligere information hos en læge eller fysioterapeut, ligesom du kan få hjælp til den videre genoptræning hos en fysioterapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *