Portræt på Sainte Foy – Frankrig

På vej ned over den bløde bjergsides uberørte pulversne møder vi pludselig to andre skiløbere. I flere dage har det været overskyet, sneet og blæst, men i dag er det postkort-vejr.

En perle

“Sikke en dag, og hvor er sneen dog god!” siger jeg til en af dem på mit danske skolefransk. “Ja, men sådan er Sainte Foy altid!” svarer den ene. “Og så er her slet ingen mennesker!” “Nej vel, men sig det ikke til nogen. Sådan vil vi gerne beholde det – for os selv,” griner han og glider afsted trækkende en perfekt girlande af små runde sving efter sig i den dybe sne. Jeg når ikke at svare ham, og er derfor ikke forpligtet til holde hemmeligheden om Sainte Foy for mig selv. Derfor disse linier.

Midt i frankrigs olympiske skiområde ved Albertville, omgivet af Val d`Iséré, Tignes, Les Arcs og La Rosière ligger en lillebitte by med tilhørende lille skiområdet. Begge dele kaldes Sainte Foy Tarentaise. Alle der har været i Val d`Iséré eller Tigne har kørt gennem den lille by, der blot ligger 15 kilometer fra Val d`Iséré.

Men det er synd bare at køre igennem Sainte Foy. For at sige det lige ud: Det er dumt ikke at bruge en dag eller to i området, der kun har en håndfuld lifter – men mere end nok af alt andet. Nemlig charme, velpreparerede pister, enorme off-pist muligheder (kør dog kun uden for pisterne sammen med en guide), total mangel på liftkøer og endnu mere charme.

Lad os lige gøre det med liftkøerne færdig: Når liftfolkene ikke betragter den storslåede udsigt til Mont Blanc og Nationalparken La Vanoise, keder de sig. De har nemlig ikke ret meget at lave. På en vidunderlig dag i lavsæsonen i januar er der måske 50-60 skiløbere i hele området der er stort nok til mindst 50 gange så mange. Nå,tilbage til de to pisteurs, som sidder i solen oppe i 2.620 meters højde, hvor den , øverste 4-stolelift ender: Vi har været forbi og sige “hej” et dusin gange. Og med til stemningen i Sainte Foy hører, at man har tid til en snak. “Var du her ikke sidste år? ” spørger en af liftpasserne. “Jo, men kun en enkelt dag. Tænk at du kan huske det, men det er vel fordi der sjældent er ret mange mennesker her! Er her nogensinde kø ved lifterne?”

Han får smilerynker i hele ansigtet, da han svarer: “Jo da, vi har haft èn dag med kø – det var skønt. Ih hvor vi nød det.”

Med til historien hører, at man i Sainte Foy definere “kø” som en situation, hvor der på éngang er mere end to-tre skiløbere ved foden af liften. Men hvorfor er der ikke flere skiløbere?

Den primære årsag er,at de allerfleste skiturister tager til de store, eksklusive og frem for alt kendte destinationer. Det er dér, rejsebureauerne lader gæsterne træde ud af bussen. Dertil kommer at Sainte Foy er for lille til at blive rigtig kendt, naturfredningsfolk har nemlig forplumret planerne om at bygge ret mange flere lifter. Held i uheld for det er netop derfor, at Sainte Foy har al den charme og ligetilhed. som de store kommercielle skibyer har mistet.

Dér hvor den første lift ender, og nummer to begynder ligger to restauranter. Ja, sådan kaldes de, men “hytter” er mere dækkende. Sten, træbjælker og hårdt arbejde har for mange år siden skabt “Les Brevettes” og “Chez Leon”. Er der ikke plads det ene sted er der nok det andet. Og maden, den er håndlavet. God. Og bliver man mod forventning ikke mæt, så får man lidt mere.

Uspoleret. Simpelthen uspoleret.

I Sainte Foy siger man “bon jour” til dem man møder. Og stemningen smitter. Selv tyskere stopper op og hilser på,

Tilbage til spørgsmålet: Hvorfor er stedet ikke allerede overrendt? Måske skyldes det, at en stor del af de 13 pister og hovedparten af off-pist områderne ligger i skygge det meste af dagen. Det er naturligvis ærgerligt, men samtidig er det netop årsagen til at sneen hér ofte er så meget bedre end andre steder.

Lad mig konkludere:
Hvis I har henlagt skiferien til nogle af de ovenfor nævnte områder, og I/du holder af off-pist skiløb og/eller fraværet af liftkøer: Så tag en taxa (og eventuelt en off-pist guide) og flyt én eller to af skiferiens dage til Sainte Foy. Det vil være svært at fortryde. Desuden inkluderer et uge-liftkort fra de store steder som regel en gratis dag i Sainte Foy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *