Lemminger og snevejr

lemming

Psykologer, mentorer, forældre, ægtefæller, kærester og alle de andre, som vil os det godt, påstår, at vi er unikke og helt specielle.

– Der er ingen som dig, siger de. Men det passer ikke.

Det er ikke 24 timer siden, at de fleste af os førte bevist for påstanden: Vi er som lemminger!

Bevis 1:
I fire dage op til snevejret, stod landets meteorologer på skulderne af hinanden for at fortælle os, at nu bliver det snestorm. Forbered jer nu! Skift til vinterdæk!

Gjorde vi det? Næ, ikke ret mange! Men mandag morgen skulle du være heldig at finde en kø på under 20 foran landets dækcentre.

Bevis 2:
I annoncer på nettet, på TV, på busser og i aviser har ski-rejsebureauerne stået på skuldrene af hinanden for at fortælle os, at du skal bestille din skiferie nu, hvis du selv vil kunne bestemme, hvor du vil hen.

Gjorde vi det? Nogle, men ikke mange, for det har været for varmt. Men mandag morgen ringede telefonerne sig hæse, nettet blafrede og rejsekonsulenterne fik hypertravlt.

Det er ikke en påstand. Jeg så selv køerne til bilværkstederne og Tina fra Danski fortalte mig i går aftes, at de i går havde 35 pct. flere henvendelser end normalt.

Ergo vi er som lemminger. Spørgsmålet er nu, om vi skal være kede af det?

Nej, heldigvis ikke. Lemmingerne i Nordøstgrønland stortrives nemlig om vinteren. De bygger lange gange under sneen, indretter hyggerum og fødestuer med mos og lav, og har generelt en fest. De spiser, sover og formere sig. Hvad mere kan man ønske?

Men når foråret smelter sneen, bliver de kede af det, for så er de udsatte for polarræv og en fugl man kalder kjove. Tre ud af fire lemminger ender som ufrivillig føde.

Bevis 3:
Lemminger elsker sne, og hvis du også er en lille smule trist over, at sneen er på vej til at forsvinde, har du det ligesom mange af os andre. Sneen lyser op og, bortset fra bil-uheldene, skaber den glæde. Min påstand er, at på trods af de trafikale udfordringer, så elsker de fleste af os sneen, for den vækker barnet i os.

Vi ligner hinanden rigtig meget – og er det egentlig ikke også ganske rart?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *