Freestyle moves og tricks – en gennemgang

Mange af disse tricks er farlige at udføre,og kan medføre skader og ligefrem også døden. Så det er et must at bruge sikkerhedsudstyr som hjelm og rygskjold. Sørg for at checke hop og landing inden du kaster dig ud i det. Det er også en rigtig god ide, endda en overordentlig god ide,  at træne hjemmefra på en trampolin, eller i et bassin. Alle nedenstående tricks er svære at udføre, så hav lidt tålmodighed. Flips og spins ser federe ud med grabs. Det er også tilsvarende sværere at lave, men det er det, der gør skiløb så fedt. Man kan altid lære noget nyt.

... det gør først ondt, når man lander

Mute Grab
Et mute grab udføres ved at skiløberen rækker sin højre hånd ned og tager fat I sin venstre ski. mens skiene er krydsede foran støvlen. For nogle er det venstre hand ned til venstre ski. Det er sådan set lige meget.

Tip: Mute Grab er forholdsvist simpelt at lave. så for at det skal se rigtig fedt ud. så skal benene hives godt op under skiløberen. og grabbet skal så “tweakes”. altså hives helt ud.

Phil Grab
Som et mute grab. lige på nær. at skiløberen grabber sin ski bag bindingen I stedet for foran.

Safety Grab
Skiløberen tager fat I venstre ski med venstre hånd eller højre ski med højre hånd. Skiene skal så være trukket op under kroppen.

Stiffy
Skiløberen sparker skiene fra sig nedad og frem. For at det skal se fedt ud. skal skiene drejes lidt når man strækker ud. Og så holdes til lige inden man lander.

Rocket Air
Begge ben er strakte ud foran kroppen. og skiløberen rækker frem og grabber skiene. Enten højre hånd til højre ski eller højre til venstre for en cross grab rocket.

Tail Grab
Lidt som en gammeldags backscratcher. men med grab. Kryds skispidserne mens skiene peger nedad. Tag fat med samme hånd i samme ski. f.eks. højre hånd til højre ski. Træk bagenden af skien ned til siden for at tweake tricket. og dermed få det til at se meget federe ud. Ekstra stilpoint kan gives for at bue kroppen fremad og kigge tilbage på skienden.

Huntony
Som et mute grab. men I stedet for at krydse skiene. skal den ski der ikke er grabbet sparkes tilbage og op.

Screamin Seamen
Som en gammeldags dobbelt daffy. men skiene krydses midt I det hele. Spark højre ben frem og venstre tilbage. På vejen tilbage skal skiene krydses. og så ud igen i samme position. Der skal meget højde til at udføre dette trick.

Genie Grab
En Screamin Seamen med grab mens skiene er krydset. Endnu sværere en screamin seamen.

Frontside Grind
Løberen kører mod gelænderet eller træstammen han skal grinde på. Hop op. drej halvfems grader og kør hen af gelænderet med benene spredt.

Backside Grind
Som en frontside. men man drejer den anden vej ind I grindet. F.sks. Man kører op fra venstre side og hopper så man kører med højre ben først og har ryggen til den oprindelige fartretning.

Spins
Folk spinner på meget forskellige måder. Der er folk der kan lande backflips, men ikke engang kan lande en 360`er. Det hele ligger i hovedet. Når man når hoppet, skal man mere eller mindre bare sætte af opad og dreje hovedet til den ene side. Hvis man skal spinde meget. som f.eks. 720 eller 900. er det en god ide at bruge armene til at få mere rotation.

180- ½ omgang

360- Gammeldags helikopter

540- 1½ omgang

720- 2 omgange

900- 2½ omgang

1080- 3 omgange

1260- 3½ omgange

1440- 4 omgange. Det er næsten kun de bedste professionelle der kan lave dette hop.

Spins med grabs
Et spin I sig selv kan se ok ud. men for at det virkelig skal rykke. kan man kombinere et spin med et eller flere grabs. Det er en del sværere. men ser også tusind gange federe ud.

Fakie Spin
Som alle de normale spins. men forskellen er at man sætter af fra hoppet baglæns. Det er selvfølgelig mere skræmmende at komme bragende mod et hop baglæns. men det er en tilvænningssag. og det ser rigtig svedigt ud.

Zero Spin
Afsæt og landing er baglæns. uden spin i. Man hopper bare baglæns og lander baglæns. Temmelig svært

Front Flip
Forlæns salto. Kør ud over hoppet. og kast kroppen og hovedet fremover. men vent til du har forladt toppen af hoppet. ellers mister du rotationsfart. Kan laves med grab og med krydsede ski. for at se federe ud.

Back Flip
Baglæns salto. Udføres ved at køre op af hoppet. og kaste kroppen tilbage helt ved toppen af hoppet. Kan også udføres med alle grabs eller med krydsede bagender eller spidser.

Dartpil (AKA Superman)
Faktisk bare et forsinket front flip. I stedet for at begynde flippet med det samme. så flyv vandret så længe som du har mulighed for inden du til sidst krøller sammen og laver flippet. Det ser rigtig fedt ud. og kræver temmelig meget højde.

Lincoln-Loop
Dette er en slags sidelæns salto. Man kører ud over hoppet og kaster sig til siden. Man laver faktisk en slags vejrmølle mens man flyver fremad. Man bevæger sig lidt som viserne på et ur mens man flyver fremad. Kan laves med grab og med spin i. og ser rigtig fedt ud. Er temmelig svært. og kræver nok noget øvelse på trampolin inden.

Misty
En forlæns salto med spin i. Laves ved at kaste armen skråt nedad mens man laver et frontflip. F.eks. kører løberen ud over hoppet. og idet han sætter af kaster han sin højre arm nedad og til venstre. Han ligger så efter lidt tid på ryggen i luften med skiene over sig. og lander baglæns hvis det er en misty 540. Faktisk bare en salto med spin i. Der kan laves alle spin over 540 i dette trick. Det højeste der er blevet lavet er dog Misty 1080. men det er også sindssygt. Kan også laves med alle grabs i.

Rodeo
En baglæns salto med spin i. Men ikke som en gymnastik salto. Kroppen skal ligge sidelæns mens hoppet udføres. Kør op mod hoppet. og idet du kaster dig bagover for at lave en baglæns salto. så kast dig bagover og til siden mens du f.eks. tager højre arm og kaster den opad. Som mistyflippet. kan rodeoflippet udføres med alle former for spins. Ekstra point gives for at tilføje et grab.

Flat spins
Flat spin er et spin uden for den lodrette akse. Forestil dig at du spinder mens du ligger ned. Det er temmelig svært. og kræver en del træning. Man skal prøve at lægge sig fladt i luften mens man spinner. Som normale spins. ser dette fedre ud med grab. men jeg er ikke sikker på at nogen har lavet fakie flat spin.

McTwist
Et mistyflip i quarter pipe eller halfpipe. Mere eller mindre en 540 med hovedet nedad.

Switch Back Flip
Baglæns salto med baglæns afsæt og landing. Kør baglæns mod hoppet og kast kroppen bagover idet du forlader hoppet. Efter saltoen er slut lander du baglæns igen. (Forhåbentlig).

Flair
Flair er en baglæns salto med halv skrue I halfpipe eller quarterpipe. Kør op af pipen og kast hovedet skråt bagover. Du vil så lave et backflip. men også dreje en halv omgang og lande forlæns igen ned af pipen.

HUSK : Det er en rigtig god ide. endda en overordentlig god ide. at træne hjemmefra med en trampolin!

2 Comments

 1. Hejsa Thomas,

  Lad mig da lige starte med at sige jeg er en stor fan af dine programmer. Jeg har nydt vinterens glæder siden jeg var en purk på 2-3 år med familien, som alle har været bidt af sne siden de mange første gange i Hemsedal og efter 7 år deroppe, rykkede vi selvfølgelig videre i den Geografiske livscyklus 😉

  28 år er gået siden første gang i Norge, og vi har været vidt omkring siden da, men da jeg skiftede fra ski til snowboard i 15 års alderen, som den eneste i familien har der selvfølgelig været nogle skarpe, men kærlige diskussioner om ski vs. snowboard. OG derfor skriver jeg her. 🙂

  FORDI, vi/jeg håber på du kan af/bekræfte den seneste diskussion.
  Diskussionen gik på hvad kom først. mht. tricks.

  Jeg argumenterer selvfølgelig for at snowboard har introduceret nogle andre ting til miljøet end der var i forvejen.
  Jeg går ud fra (men ved det ikke) at der vel altid har været udført tricks på ski, men slet ikke så organiseret som det er i dag.
  Grunden til jeg mener dette er, at jeg som ung knægt kørte en del på skateboard og især på rampe. OG for at understrege at jeg tror/mener at skitricks har lånt en del fra snowboard er at snowboard har tyvstjålet navne og begreb fra skateboard verdenen.
  Fx. Den liste ovenover. spin, greb, slides/grinds er alle begreber taget fra skateboarding. I min termologi er skateboarding en del ældre end snowboarding.
  Kan du, vil du be/afkræfte hvad kom først? 🙂

  Tillad mig at slutte dette (efterhånden meget lange) spørgsmål, med at jeg nød Rasmus og dine seneste programmer. Det var lige i Uhrskov ånden og Rasmus komplimenterede programmet virkelig godt.
  Jeg håber at i får lov/mulighed for at lave en program serie mere.
  Dog tænkte jeg, hvis du tager imod konstruktiv kritik.
  Jeg satte mig og genså de første 3 serier, (som sker fra tid til anden, når trængen til at komme afsted bliver slem. Så er det godt med lidt sne på skærmen)
  Det eneste jeg følte der måske manglede i den seneste udgave, var en gennemgang/opdatering af tilstanden på tidligere besøgte steder i programmerne.
  Nogle steder er vel blevet større og bedre, nogle steder kæmper med mangel på sne. og især måske opdatering på skisportssteder i Østeuropa, er standarden stadig lav som i de gamle programmer osv.
  OG måske et enkelt afsnit med mere fokus på snowboard. Du har jo dækket lidt af det med at lære at stå på snowboard, men hvad med udstyr, som i typer a brædder, bindinger osv. Som du så godt har gjort med ski. 🙂

  Det blev en lang vej rundt for et, egentlig simpelt spørgsmål. Jeg har aldrig lært at fatte mig i korthed. Beklager 🙂

  Herlig hilsen Silas

  • Kære Silas!
   Tak for din mail og spørgsmålet! Du har naturligvis ret – det var skatebord og snowboard, der kom først! ingen tvivl om den ting.
   Dine pointer med hensyn til programmerne er noteret – og jeg er faktisk enig med dig.
   De bedste hilsner
   Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *