Freestyle disipliner – det skal være vildt

Det hele startede da en ung canadier ved navn JF. Cusson blev træt af at lave normale hop. Han kiggede lidt på snowboardteknikken og på rulleskøjteløbere,og fandt så på at tage fat i sin ski mens han krydsede dem – alt imens han udførte en helikopter. Hermed blev 360 Mute Grab opfundet. Dette hop så offentligheden først under OL i Nagano i 1998, hvor amerikaneren Jonny Moseley vandt OL guld i puklerne ved bl.a. at udføre et sådant hop i finalen.

Big Air
En konkurrence hvor udøverne får stillet et kolossalt stort hop til rådighed. Her skal de vise, hvem der kan udføre det største, vildeste og mest stilede hop. Hvis det før i tiden var lidt vildt at lave en helikopter( snurre rund om sig selv i luften),er der nu for alvor kommet andre boller på suppen. Hoppene, der er inspireret af snowboard og rulleskøjteløb, bliver større og større og mere og mere tekniske.

I flæng kan man nævne: 1440 (4 helikoptere i træk.), mistyflip 540 (Forlæns salto med halv skrue). switch back (baglæns salto med afsæt og landig baglæns.)

Der findes mange forskellige hop, men fælles for dem er, at det ikke kun er antallet af gange man snurrer rundt på den ene eller den anden led, der tæller. Der bliver også lagt meget vægt på stilen.

Således giver en 540 med grab mere end en 720 i konkurrencer. Hoppene er aldrig ens, så løberne skal tilpasse sig hvert hop, hvilket gør at det aldrig bliver ensformigt at se big air eller selv at hoppe (i modsætning til det gamle aerials, hvor hoppene altid er ens.) .

Half pipe
Half pipe er en gammel snowboarddisciplin, hvor der køres i en lang rende, der er gravet med en speciel maskine. Løberne kører så fra side til side og udfører tricks ved at blive skudt ud af halfpipen og lande ned i den igen. Halfpipe er inspireret af rampeløb på rulleskøjter og skateboard, og er en meget intens disciplin, hvor trickene kommer lige efter hinanden.

Trick der laves i halfpipen kan være:

900 (2½ helikopter). Flare (baglæns salto med halv skrue). 540 mute grab ( 1½ helikopter med grab) eller McTwist (540 med hovedet nedad).

Slopestyle
En lidt nyere disciplin er slopestyle. Her får løberne en hel bane stillet til rådighed. På denne bane er opstillet hop, quarterpipes, gelændere og spines. Her gælder det om at lægge den bedste og mest kreative linie gennem banen. Hoppene, der bliver udført, er magen til dem i big air, omend ikke så store. Gelænderne bliver brugt til at grinde på,som man ser det på rulleskøjter. Det er noget helt nyt at bruge skiene til at grinde på, og det er en helt speciel følelse, at glide hen af et tyndt metal rør med ski under fødderne.

Quarterpipe
En tredje disciplin er Quarterpipe, som er en blanding af Bigair og Halfpipe. Der bruges her en omkring 4 meter høj væg, som man kører op ad på samme måde som i Halfpipen, men løberen udfører her kun et enkelt hop. Trickene er de samme som i halfpipe, men forskellen ligger i, at hoppene bliver utroligt store i quarterpipe. Dels er væggen større, dels er tilløbet længere.

Skiercross
For de lidt mere fartglade er der skiercross. Skiercrossbanen minder på en måde om en storslalom bane, men forskellen er, at banen også er udtyret med hop, bumb, og kurver. Man kører fire af gangen, og det hele sker i et utroligt hæsblæsende tempo. Der må officielt ikke skubbes,men når løbet først er i gang, har kørerne svært ved at holde albuerne inde til siden.

Der er basis for nogle ordentlige styrt, da farten er utrolig høj, og der hele tiden er hop eller sving at tage sig af på banen. Endelig en publikumsvenlig fart-disciplin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *