En introduktion til snowboarding

Snowboardet er jo egentlig et surfbræt til sne og ligesom surfingen stammer snowboardet fra USA. I begyndelsen – altså for snart 20 år siden – var al tale om snowboards totalt uforståelig og fremmedartet. Der var mange erfarne skiløbere, der smilede hånligt overbærende og de var overbeviste om, at snowboarding bare var en forbipasserende dille, der som andre modefænomener ville forsvinde igen, når sæsonen gik på held.

Snowbording er fedt

Snekrigen
Mange skiløbere har tidigere haft det svært med snowboardere. Årsagen var, at de ofte blev kørt ned bagfra af mere eller mindre håb- og hensyns-løse snowbordaspitranter. Skiløberne bandede dem langt væk, mens de masserede deres blå mærker på ryggen, hofterne, og lårene. Men heldigvis er snowboarding i dag kommet ud over pubertetsstadiet. Sporten er gået hen og blevet seriøs – og en hensynsløs snowboarder er ligeså upopulær blandt andre snowbordere som en mega-bums på næsen af en forelsket teenager lørdag eftermiddag, inden han skal møde drømmesilden. Det er simpelthen gået hen og blevet god karma at være hensynsfuld.

Hvis man skal generalisere er det fortrinsvis unge mellem 12 og 30 år der står på snowboard, og det hænger selvfølgelig også sammen med at sporten jo ikke er så forfærdelig gammel. Det er en del nemmere at lære at stå på snowboard, end det er at lære at løbe på ski. På ski skal man hele tiden holde øje med to brædder, som kan krydse når du mindst regner med det, mens at man som snowboarder kun har ét bræt som man skal holde styr på. Det tager kun to til tre dage at lære at svinge fornuftigt ned af en blå piste.

Hvilket board skal du vælge?
Hvilket bræt man skal vælge? Det hænger sammen med, hvor man bruger mest tid på bjerget. Alt efter om man er Freerider,  Freestyler, Carver eller Boarder Cross´er. Det stive board egner sig bedst til den øvede snowboarder, mens begynderen får mest ud af et blødt board. Ifølge tommelfingerregelen bør du starte med et board, der når dig til kinden. Herefter justeres højden efter hvordan dine færdigheder udvikler sig. Længere boards er mere stabile og kortere boards drejer hurigere og gør spins og andre skateboard-agtige tricks lettere at udføre.

Freeriding er den nye adrenalin-pumpende form for offpiste løb. Begrebet Freeride findes både i ski- og snowboardterminologien og hænger også lidt sammen med den form for skiløb, der hedder New School. Så har du hele bjerget som din legeplads kan du med fordel se dig om efter et freeride snowboard. Er du typen der suser ned af pisten, ind mellem træerne og tager en tur ud i den dybe sne, så er du Freerider. Et freeride-board skal være længere for at give bedre opdrift i den dybe sne. Let med blødt flex, store nose og en hurtig grafit-belægning. Vælger du et længere board så få du den ultimative powdermaskine, men et langt board er mindre spænstigt på pisterne. Normalt skal boardet gå dig til hagen og mindst til skulderen

Hvor finder du de andre boardere?
De polulære steder blandt snowboardere er Les deux Alpes, Val Thorens og Tignes i Frankrig. Ischgl samt St. Anton i Østrig. Men stort set alle større destinationer har en snowboardpark med hop og halfpipes. Et andet snowboard mekka er Les Diablerets i Schweiz, men dette sted er ikke så kendt blandt danske snowboardere endnu. Og så det iøvrigt være at denne tekst allerede er outdatet – for mode-stederne blandt snowboardere skifter nogle gange lige så hurtigt som den almindelige mode.

“Hoved”sagen.
Husk håndledsbeskyttere, knæbeskytter, rygskjold og hjelm, hvis du vil undgå skader. Det er faktisk totalt in at køre med hjelm i dag. Undgå også at ligge som en standet val i sneen på steder, hvor man ikke kan se dig. Eksempelvis bag et hop, i et sving eller i en lavning.

Og for alle jer skiløbere, der stadig er en smule skeptiske: Hvis der er faldet masser af nysne, eller hvis sneen er tung, blød og klistret – så er det måske dagen, hvor du skal lade skiene stå og prøve en dag på et board. Det er sjovt,om end man falder meget hårdt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *