Børn og skiløb – hvornår kan ungerne komme med på skiferie

Børn skal med på ski, så enkelt kan det siges

Alle spørgsmålene synes at begynde med ordet “hvornår”

Hvornår?

Så enkelt lyder det altoverskyggende og evigt tilbagevendende spørgsmål, når talen falder på børn og skiferie. Hvornår kan man tage ungerne med på deres første skiferie? Skal de være 3, 7 eller 10 år? Skal de kunne cykle? Kan de tåle den tynde luft? Skal de stå på ski eller køre i kælk? Hvornår kan de selv køre i lift? Hvornår, hvornår, hvornår?
Forældre der stiller hvornår-spørgsmålet har allerede været igennem alverdens bekymrede overvejelser, og bliver derfor ofte en smule forbavsede, når mit svar ikke indeholder en bestemt aldersgrænse, men blot består af to ord:

Om vinteren!

Lad mig alligevel udbygge mit svar en anelse. Der findes ingen naturlov, der fastslår at det “rigtige tidspunkt at tage sit barn med på skiferie er når ungen er så og så gammel”. Nogen begynder som 10-årige, andre når de knap er fyldt tre år, og min egen datter var med på skiferie første gang, da hun bare var to måneder gammel (Hun havde dog ikke ski på).

Det handler nemlig slet ikke om barnets grænser, men om forældrenes. Både mentalt og fysisk minder småbørn en smule om den modellervoks, de gerne fedter ind i familiens ryatæppe: De går ikke i stykker og de former sig let og smertefrit til omgivelserne. Min påstand er, at hvis blot de voksne formår at skabe trygge rammer og en masse leg, så vil ungerne elske at komme med på skiferie allerede i år – uanset deres alder!

Min efterhånden mangeårige erfaring med skiløb og skiskole har givet mig den opfattelse, at et barn sagtens kan begynde sin ski-karriere, når han eller hun er omkring tre år. På det tidspunkt er barnet tungt, stærkt og koordineret nok til at bakse rundt med skiene. Og vigtigst af alt: Gammel nok til at syns, at det er hylende morsomt! Jeg kender flere børn, der begyndte allerede som to-årige, hvilket heller ikke er noget problem, omend en så tidlig debut stiller noget større krav til forældrene (i den alder er det for tidligt med skiskole).

Det kan lyde barskt at udsætte to-tre årige børn for noget så fremmedartet som skiløb, men det er det faktisk ikke. Man skal nemlig huske på, at i en alder af to år har barnet allerede lært og tilegnet sig halvdelen af al den viden, man tilegner sig i løbet af et helt liv. Småbørn er i allerhøjeste grad uimponerede over nye udfordringer – faktisk elsker de det. I al fald så længe forældrene søger for at udfordringerne aldrig bliver større end barnet kan magte dem.

I begyndelsen er det rart for barnet, at der er en forældre i hver ende af liften. Det betyder ikke at forældrene skal stå fast parkeret dér. Den ene forældre kører først op, så vedkommende kan hjælpe barnet af liften (i begyndelsen vil børn og andre begyndere nemlig have tendens til at stå for tidligt af). Den anden forældre (hvis I er to) venter til barnet er sendt afsted, og kører så op bagefter. Hvis det er muligt så hold lidt afstand efter barnet, så har ungen nemlig tid til at kravle ud af liftsporet, hvis han eller hun skulle falde.

Lej ordentligt udstyr til børnene, især ordentlige alpine støvler. De plastikski du kan købe i supermarkedet dur ikke.

Lad være med at forsøge at forklare det, som du har lært på din skiskole til dit barn. Børns teknik er (og skal være) anderledes, end de voksnes. Blandt andet bliver de nødt til at køre i bagvægt, for (via vægtstangsprincippet) at lægge nok vægt på skiene. Luk munden.

Tag afsted sidst på sæsonen. hvor der er størst chance for at undgå snefald og meget lave temperaturer – det betyder til gengæld, at I skal have masser af skiftetøj med. Sidst på sæsonen er sneen meget våd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *