Afterskiing – en introduktion

Når lifterne lukker, og det ildrøde sollys så småt kravler op og farver bjergtoppene, er det tid til at skylle dagens styrt, oplevelser og højdepunkter ned i selskab med nuværende og måske kommende venner. I Østrig drages de fleste mod afterskibarernes traditionsbundne drinks, og du har ikke oplevet sand og alkohol-betinget lykke, før end du har danset på bordene og skrålet booooogi-woooogi i skulderkæde bagved en grim tysker.

Bare fordi solen går ned, betyder det ikke at skidagen er forbi

Efter dagens skiløb mødes man (naturligvis stadig iført skistøvler) på en bar, hvor der udskænkes spirituøse drikke i enorme mængder. Til afterski udveksles overdrevne historier om dagens bedrifter, her drikkes og her flirtes, så det er en fryd. Her lægges grunden til mange et ægteskab (og vel også mange ægteskabsbrud). Det er på afterskibarerne, du møder de andre fra rejsebureauet, guiderne og måske din kommende kæreste. Til afterski kan du hver dag møde dit rejsebureaus guider og få lejlighed til at stille spørgsmål, få løst problemer af enhver art eller bare hygge dig. Men lad dig ikke snyde, for udover at være behjælpelige med praktiske ting, kan guiderne også være lumske. På de østrigske afterskibarer koster en halv liter øl kun det halve af en halv fad i Danmark, og på nogle destinationer er guiderne så ubehagelige, at de har en fluesmækker med på afterskibaren, så du kan hæve penge på dit ganske almindelige danske Dankort.

Men der er stor forskel på afterski intensiteten i forskellige lande. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt om man tager til Schweiz, Østrig, Frankrig, Sverige eller Norge, hvis man nu helt tilfældigvis er et frådende partymonster. Så hvor møder du andre ligesindede afterskipsykopater, og hvor er der virkelig gang i den?

Apres ski

I Frankrig er det skisportsbyerne Val Thorens og Val d´Isere der fører promille-konkurrencen. Det er her de fleste unge tager på skiferie, og det er ikke så underligt, for her er altid masser af sne, store liftsystemer og masser af barer og diskoteker. Dog er der ikke helt lige så meget gang i de franske afterskibarer som de østrigske. I Frankrig er det vigtigt at hænge ud i baren og være cool. Efter et par øl går man så ofte hjem for at lave mad eller på restaurant. Efter maden går man s å igen på bar og efterfølgende på diskotek. Generelt finder man den bedste afterskiing på barer drevet af udlændinge. I Val Thorens er der virkelig gang i den på “Tex Mex”, og i Val d´Isere kan man ikke komme uden om den lille dansker “Le petit Danoir”.

Svenske løjpehøner og norske seterjenter
Det kan godt være at svenskere og nordmænd er gode til at drikke øl og spiritus i skræmmende store mængder, når de er på ferie, men hvis du prioriterer afterski højt på din skiferie så glem alt om Norge og Sverige, for det styrer de overhovedet ikke. Godt nok blev det online slots store norske skisportssted Hemsedal kåret som den destination, der i år 2000 havde tillokket flest kønne piger i sneverdenen, men der er næsten ingen mulighed for at nyde godt af dette feminine overflødighedshorn.

Det er nemlig helt umuligt at komme i snak med dem, for de har alle sammen barrikaderet sig i hver sin fjeldhytte med hele den pukkelryggede. Og skulle der tilfældigvis være en afterskibar i nærheden, så kan man se frem til en fadøl, der koster små 60 kr.

Støvledans under kohuslamper
I Østrig finder man “state of the art” afterskiing. Det var jo her, det hele begyndte. Østrigerne elsker at danse under deres kitschede kohudslamper. og ikke sjældent klæder DJ´en sig ud og opfører minishows til tonerne af tyske schlagere og techno. En kombination, der helt naturligt lokker dig til at gå amok i baren. Der danses i skistøvler på bordene, på stolene, på bænkene og i de hede afterskitimer glemmer de storbarmede østrigske piger deres strenge katolske opdragelse og tilbyder bodytequilaer iført nedringede blondeskjorter og lederhosen. Se det er østrigsk “Gemütlichkeit” – et fænomen der sætter sommerferiedestinationer som Ibiza i et helt nyt lys.

I Østrig er det byerne Ischgl og St. Anton der virkelig “rykker”. I Ischgl kommer man ikke uden om barene “Kuhstahl” . “Kitzloch” og “Nikis Stadl”. I St. Anton er det “Mooserwirt” og “Krazy Khanguhru” der styrer showet. Men byerne Saalbach og Sölden er også godt med.

Alkoholen er en meget betydningsfuld del af fænonmenet afterski. Og i Østrig i særdeleshed. De fleste går hjem fra afterskiing i tid til at få et bad før middagen, men man vil jævnligt opleve enkelte skiløbere og andre svenskere, der raver rundt og leder efter deres hotel iført ski, støvler og kæmpebrandert klokken lort om natten. Det skal man nu ikke have ondt af – det er et udviklingsstadie vi alle skal igennem.

Alpernes sløve drenge
Schweizerne har til trods for deres østrigske naboers bud på “Gemütlichkeit ” slet ikke fattet hvad det hele går ud på. Her skal man lede længe efter en afterskibar med fart på.
Italienerne har heller ikke de store afterski-traditioner . De vil hellere sidde lidt længere over frokosten med et glas rødvin. Dog kan man i Livigno, hvor man også finder mange skandinavere, godt finde steder med gang i den. Til gengæld tager italienerne revanche om natten, hvor vi andre blegfede danskere ofte må give fortabt.

Afterskiingens våde ingredienser:
Hvis man vil have en chance for at vide, hvad man kan forvente at fylde i hovedet når afterskiingen først ruller. Så få du lige en beskrivelse af de forskellige drikkevarer.

Flügl: En snowborderdrink der virkelig smager godt og giver energi til det man føler trang til, når man bliver beruset. Den består at rød vodka og energidrikken Red Bull.

Vin Chaud/Glühwein:

I Østrig kaldes drikken glühwein, mens den i Frankrig går under betegnelsen vin chaud(varm vin), hvilket er tættest på sandheden, for der er i begge tilfælde tale om varm vin tilsat et the-brev med forskellige krydderurter.

I januar måned har danske skiturister en tendens til at forveksle Glühwein/vin chaud med det danske gløgg. Det er helt forkert, for med både vin chaud og glühwein er det muligt at drikke flere kopper på kort tid, uden at drøblen klæber fast til ganen. Altså en ikke-klæbrig udgave af gløgg (nogle gange uden rosiner og mandler).

Jägertee :

Varm te med 80 % Stroh rom. Alkoholmængden kan testes ved at man holder en tændt lighter hen til overfladen og sikrer sig at teen kan brænde. Kan den ikke det, bør man returnere den, for så er der sket en fejl. Mange kan lide drikken, mens dem med smag finder den afskyelig.

Obstler:

Østrigsk brændevin lavet på stort set hvad som helst: Æbler, pærer, kartofler og andet køkkenaffald fra frugthaven. Det kan smage vidunderligt godt – men gør det sjældent på de vilde after-skiing steder: Der går man højere op i procenter end i smagfuldhed.

Ubåd:

En stor fadøl, hvori man smider et lille glas fyldt med obstler. Hvorfor? Fordi man ikke ved, hvad man ellers skal lave, men gerne vil være fuld.

Vodka feige:

For at spare på vodkaen har bartenderen smidt en halvmoden figen ned i glasset. Det skal man nu ikke blive sur over, for er man først gået i gang med at drikke vodka feige, skal man glædes over al den faste føde man får – noget tyder nemlig på, at man ikke når hjem i tide til middagen. Umiddelbart inden indtagelse skåler man med figenen ved at holde den frem foran den kvinde/mand, som man forsøger at komme i kontakt med.

Williams birne:

Pæresnaps med et lille stykke pære til at tage den grimme smag.

Et sidste råd.
Afterski er en god måde at komme dagens væskeunderskud i bjergene til livs. Enkelte snupper en cola, mens andre går lidt mere radikalt til værks. Men det med colaen, er ikke et helt dårligt træk. Når man kommer ned efter dagens skiløb er kroppen meget ofte lettere dehydreret, og her hjælper det ikke at drikke alkohol. Alkohol er ikke væske – alkohol udtørrer kroppen. Et godt råd er at starte afterskiingen med at drikke to hurtige colaer og spise en banan eller et andet kulhydratholdigt produkt. Så får man nemlig fyldt de slunkne kulhydratdepoter op, og dette sker bedst mens der fysiologisk er “åbent for sluserne”. Sluserne eller rettere depoterne tager nemlig godt imod i op til halv time efter at man har dyrket sport – og så er du for alvor klar til en gang seriøs afterski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *