Skihjelm – den er obligatorisk

Denne artikel er skrevet, for at overbevise dig om at du skal bruge skihjelm – uanset om du er barn, voksen, begynder, ekspert eller statsminister.

Først de helt kolde facts.

Ca. 100 danske skiløbere/snowboardere fik sidste år alvorlige hovedlæsioner under  vinterferien. Fra hjernerystelse til dødelige kraniebrud.

Fra 2000 til 2004 er antallet af hovedlæsioner fordobbelt fra år til år.
Forklaringen.
Siden snowboardet og carvingskiene blev opfundet, er der sket en mindre revolution på pisterne. En revolution, som har gjort det meget sjovere at være på skiferie, men som også har fået faren for kollisioner til at stige voldsomt. Stiller man sig op i bunden af pisten og kikker op ad bjerget, vil man forstå hvorfor:
Før snowboard og carvingski blev det foretrukne udstyr, bevægede alle skiløberne sig ned ad bjerget i forholdsvis parallelle linier. Naturligvis svingede man, men svingene bestod af en hel del rutsj. To løbere kunne altså sagtens løbe ned af en piste side om side – blot den ene holdt sig i højre side, og den anden i venstre.
Sådan er det ikke mere. Det nye udstyr (både ski og snowboard) griber så godt i sneen, at man hurtigt lære at lave store skærende sving, som fylder hele pistens brede. I dag er det ganske normalt, at man i meget højt fart kan slå et skarpt sving på 90 grader, uden at skiene skider ud. Resultatet er på den ene side en masse grin og kilder i maven, men på minussiden et stort antal kollisioner. Nu er der nemlig ikke kun fare for at blive ramt bagfra, men også fra siderne.

Det nye udstyrs kvaliteter har også betydet, at de fleste skiløbere og snowboardere har sat farten op. Carvingskienes suveræne kantgreb giver løberne så meget sikkerhed, at den typisk skiløber sætter hastigheden 20-30 procent op i forhold de gamle skityper. Og den højere fart bevirker naturligvis at kollisionerne er blevet langt mere risikable.
Samtidig er offpist skiløb og spring fra klippeafsatser blevet en naturlig del af det at stå på ski/snowboard! Også her er risikoen for at slå hovedet blevet mærkbar større.

Populære hjelme
Der er faktisk en voksende erkendelse af, at en skihjelm er en del af den basale skiudrustning – også for voksne. Blandt snowboardere og offpist-skiløbere er det ikke længere tøssedrengene, som bruger hjelm. Tværtimod er holdningen ofte den, at man ikke vil følges med løbere, som ikke bruger hjelm. Og i takt med at flere og flere af de vilde drenge flækker deres hjelme, mens de har dem på, stiger erkendelsen af, at det er temmelig ok at køre med hjelm.
Endelig har det haft kolossal betydning, at man i dag kan få skihjelme, som i modsætning til Poul Nyrups cykelhjelm, både passer og er smarte!

Der er ingen steder hvor risikoen for kollisioner er større end på en begynderbakke. Det fortæller skades-statistikken også.

Man falder umådelig hårdt, når man skal lære at køre på snowboard.
Når snemængden er sparsom, stiger risikoen for at ramme en sten/klippe, når man styrter.

Tillad mig derfor at komme med en opfordring om at bruge skihjelm hvis:

  • du er begynder, og dermed ekstra udsat for kollisionsfare bagfra.
  • du er snowboarder, og dermed udsat for ganske kontante styrt.
  • du elsker at køre udenfor pisterne, hvor snedækkede klippestykker kan udgøre en skjult fare.
  • du er freestyler og holder af at lave halsbrækkende spring.
  • du er en fartglad pistefræser.
  • du blot kunne tænke dig at minimere risikoen for at komme alvorligt til skade.

Har du råd til en skiferie, så har du også råd til en hjelm. Gode skihjelme koster fra 500 kroner og op til 1.000 kroner. Flere og flere skibutikker er så småt begyndt at leje hjelme ud til voksne, men du kan endnu ikke være sikker på at finde en udlejningshjelm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *