Berlingske Søndag: Q&A med Thomas Uhrskov

TU berlingskeThomas Uhrskov fortæller her i interviewet bl.a. om succeser og fiaskoer. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Af Thue Ahrenkilde Holm,

Danmarks mest kendte skiløber er klar med en ny sæson af ski-programmer på TV2 Fri. Her fortæller han om at have sin hobby som arbejde, om Ernest Hemingway og om gerne at ville råbe lidt mindre.

Hvordan kommer den nye »På Ski 2,0«-serie til at adskille sig fra de forrige tre sæsoner for TV2 og den ene for DK4?

»På mange måder. Jeg har først og fremmest fået mig en »lærling«, altså en medvært. Han hedder Rasmus DJ, er freestyleskiløber og sindssygt dygtig og sympatisk, så jeg glæder mig rigtig meget til at arbejde sammen med ham. Derudover bliver programmerne opgraderet på den tekniske og visuelle side, og vi kommer blandt andet til at bruge droner rigtig meget. Og så har skiverdenen i det hele taget ændret sig meget, siden de første programmer blev sendt for 17 år siden. Tilbage i 1980erne og 90erne handlede det først og fremmest om at se godt ud og gøre tingene rigtigt, mens vi nu er blevet mange flere, der mener, at skiløb jo grundlæggende bare handler om at have det sjovt.«

Har det ændret dit forhold til den leg, som det jo er at stå på ski, at skiløbet også er blevet arbejde for dig?

»Det er altid små-farligt at gøre sin hobby til sit arbejde, men til gengæld har jeg så bare et arbejde, jeg virkelig godt kan lide. Indimellem kan jeg da godt mærke forskel på dengang, jeg bare tog på skiferie, og så nu. Mest når jeg ser, hvordan andre mennesker slet ikke har noget, de skal nå, i løbet af en skiferiedag. Selv når min familie i år skal til Østrig og stå på ski – det har de jo måttet lære – skal vi filme til de nye programmer.«

Hvilket karaktertræk er du gladest for hos dig selv?

»Min evne til at blive engageret og ofte begejstret har jeg altid været ganske godt tilfreds med. Men efterhånden, som jeg er blevet ældre, har jeg lært at værdsætte min evne til at lytte til folk og lære af dem, der er klogere end jeg – og dem er der en del af …«

Hvis du kunne ændre noget ved dig selv, hvad ville det så være?

»Hvorfor siger du »hvis«? Det spørgsmål rummer en stor misforståelse, for naturligvis kan du ændre på dig selv. Det forsøger jeg hele tiden, alt andet ville jo antyde, at man går rundt og tror, man er perfekt. Jeg ville råbe mindre, være mindre kontrolfreak og have lidt mindre utålmodighed.«

Hvad har været dit livs længste minutter?

»Det ved jeg ikke! Men de længste sekunder var, da jeg i tæt snevejr røg ud over en bjergvæg i St. Anton. Der gik et par sekunder, inden jeg landede på et udhæng ti meter længere nede. De længste timer var, da min dengang toårige datter skulle opereres i fingeren. Små børn og fuld narkose kan slå benene væk under enhver forælder.«

Hvem er din største helt?

»Skrivemæssigt er det Ernest Hemingway. Han kunne med helt simple ord beskrive livets allerstørste spørgsmål. Og som journalist skal man jo være fan af ham. Menneskeligt er det min hustru. Hun kan bare alt!«

Hvad ser du som din største succes?

»At jeg har en familie, som holder af mig. Og at jeg rent faktisk lever det liv, som jeg gerne vil. Faktisk er der ikke tale om to forskellige ting, for jeg tror, at ens familie er forudsætningen for, at man kan leve det liv, man som ung drømte om.«

Hvad er din største fiasko?

»Jeg tror ikke, at jeg har haft fiaskoer. I alt fald kan jeg ikke huske nogen, og det er ret godt, for jeg er overbevist om, at alle tanker (også erindringer) materialiserer sig.«

Hvis du ikke var journalist og TV-vært, hvad ville du så være?

»Sanger eller præst! Jeg elsker at holde taler, men man kan kun holde en tale én gang. Sangere kan til gengæld optræde med den samme sang i 35 år. Præst, fordi gerningen er en slags professionaliseret medmenneske. Jeg tror, man udvikler smukke menneskelige egenskaber, hvis man bruger sit liv på at hjælpe andre i livets store spørgsmål.«

Hvad er den mest utiltalende tendens i tiden?

»At vi skærer barndommen, legen, det umiddelbart uproduktive og skæve væk. I ønsket om at lave en bedre folkeskole er man gået den totalt forkerte vej. Alle, der har gidet tænke sig om i mere end 20 minutter, ved, at det er spørgsmål, der udvikler. Vi slår børns medfødte kreativitet ihjel. Det er meget mere alvorligt, end vi er klar over.«

Hvad er det bedste, en person har sagt til dig?

»Er du klar over, hvor sur du nogle gange virker!?, sagde min kones veninde en dag til mig. Det gav mig noget af et skub, for så måtte jeg jo tage mig sammen.«

Hvornår føler du dig mest sexet?

»Må jeg svare i datid? For det var dengang, jeg var mellem 20 og 30 år – i alle ti år!«

Kilde: Q&A med Thomas Uhrskov – Personlig udvikling | www.b.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *