Off-pist udstyr en gennemgang

Skiløb i off-pisten er fantastisk, men da det ikke er helt uden risiko, bør du investere i smule sikkerhedsudstyr.

Inden du læser gennemgangen af de forskelle elementer som sikkerhedsudstyret består af, er det vigtigt at du forstår to ting:

Du er ikke sikret bare fordi du har købt sikkerhedsudstyr – det giver ingen garanti for at undgå ulykker.

Du skal købe både bipper, sone og spade – kun i sammenhæng kan du gøre en forskel.

Off-pist skiløb er vidunderligt, så kort kan det siges. Her får du dog lidt flere ord, nemlig dem, der til for at beskrive det nødvendige sikkerhedsudstyr.

Mobiltelefon
Fortæl altid nogen at I tager af sted, hvor I tager hen, og hvornår i regner med at komme tilbage. Find også ud af, hvilket nummer du skal ringe til, hvis uheldet er ude.

Sonde
Teleskopstav af aluminium. kevlar eller carbon med tilspidset ende der bruges til at søge efter lavineofre. Sonden skal helst være over 3 meter lang. Du kan også bruge sonden til at måle snedybden med.

Spade
Når selv mindre sneskred stopper, sætter sneen sig som beton og låser ofret fast i den position han/hun indtog lige inden lavinen stoppede. Som offer har man sjældent mulighed for at røre sig, og historier om folk, der har gravet sig fri hører til absolutte sjældenheder.
Du kan ikke grave et offer ud med hænderne eller med en ski. Du skal bruge en spade. Der findes mange forskellige spader. Hvis det er en plasticspade skal du sikre dig at plastikket er hårdt nok. Firmaerne Ortovox. Life-link og Black Diamond laver rigtig gode plastikspader. Aluminiumspaderne er mere brudsikre, men kan have en lidt forstyrrende effekt på bipperen. Dette kan du kompensere for ved at sætte spaden lidt væk mens du søger.

Førstehjælpskit
Som en hovedregel er det en god ide at have lidt førstehjælpsudstyr med, når man står på ski. Skal man på tur i offpisten, er det et must. Der ikke tale om at man skal have et helt hospital i rygsækken, men derimod om nogle få vigtige ting. Sportstape til at støtte ømme/forstuvede led, en pose til sne, så et led eller en muskel kan køles ned. Kompresforbinding til snitsår eller større åbne sår. Plaster til småskræmmer og et aluminiumtæppe til at isolere og signalere en evt. hårdt tilskadekommet med. Derudover er det som nævnt, godt at have mobilen med i lommen.

Powder ribbon
Et én meter langt, farvet og bredt stykke nylon bændel, der gør det muligt at finde sine ski, hvis bindingen udløser under dybsneskørsel. Metoden er den simple, at den ene ende af båndet sættes fast på skiens binding, mens resten af båndet stoppes op under skibukserne. Hvis man så falder, og bindingen udløser, vil den løse ende af båndet næsten altid stikke op af sneen et eller andet sted og på den måde vise vejen frem til hvor skien har gemt sig. Stikker båndet ikke op af sneen, vil det alligevel være lettere at finde skien. Ved at “padle” gennem sneen med en skistav vil man hurtigt fange båndet, som så fører dig frem til din ski. På dog på at du ikke knækker skistaven ved at padle for hårdt.
Mange mennesker, der ikke har dyrket dybsneskiløb, har svært ved at tro, at man kan miste en ski i den dybe sne. Det kan man! Er sneen let. kan en ski godt glide af sted seks-syv meter efter at løberen har mistet kontakten med den. Jeg har været med at lede efter ski i flere  timer ad gangen. Tre gange har vi måtte opgive – og blot vente på at foråret bringer en rusten ski for dagen.

Lavinebipper
En lavinebipper er et lille sende/modtageapparat, der udsender et signal på den den internationale lavinefrekvens 457 khz. Inden man påbegynder offpiste-turen sætter man bipperen til at sende ved at dreje knappen over på “send”. Rives en person med i en lavine. sætter de øvrige skiløbere deres bipper på “modtag” og kan så via et lydsignal og/eller display finde frem til ofret. Men, men, men det er ikke nok at have en bipper, man skal også vide hvordan man bruger den. Det er nemlig ikke helt så let, som man umiddelbart skulle tro.

Det kan ikke siges tydeligt nok! TRÆN ! Den vigtigste faktor, der i mange tilfælde udgør forskellen mellem liv og død, er hvor rutineret man er til at bruge en lavinebipper. Desværre ligger mange af de nye markedsføringskampagner for digitale bippere op til, at lavinebipperen kan finde ofret for dig. Det kan den ikke. Digitale bippere kræver lige så meget træning som analoge bippere. Inden for små afstande er det lidt nemmere at bruge de digitale bippere, men analogbippere har en længere rækkevidde. Brug dine øjne! Med de nye digitale modtagere sker det tit, at folk kun går og kigger på det digitale display i stedet for at bruge øjnene til også at søge i sneen. I mange tilfælde – især ved mindre laviner stikker der nemlig noget op af sneen fx en handske,en stav eller en skispids. HUSK. Det er ikke nok bare at købe bipperen. Det er fint nok at finde det sted i sneen, hvor skiløberen ligger begravet. Men uden sonde og en spade er det næsten umuligt at grave ofret fri.

Analog-bipperen (1 antenne) har eksisteret længe, men inden for de sidste 5 år er de nye digitale-bippere (2 antenner) kommet til. Der har været stor debat om, hvad der fungerer bedst og der fordele og ulemper ved begge systemer.
Analogbippere:
Fordele: Rækkeviddde 80 m
Ulemper: Lang rækkevidde kan øge søge tiden for folk der ikke er vant til at bruge dem. Svære at anvende for nybegyndere
Digitalbippere:
Fordele: Lettere at bruge for ikke rutinerede. Kortere søgetider på små afstande.
Ulemper: Rækkevidde kun 35 m
Producenter:
Analog: Ortovox F1 – M1 (display/digital), Pieps Opti4, Survival on snow
Digital: Arva 9000, Backcountry Access Tracker.

Fats
En del amerikanere foretrækker at løbe på ekstra brede ski (de kaldes fats). når de dyrker heliskiing. Det er naturligvis meget lettere. fordi skiene bære mere oppe. og man ikke synker så langt ned i sneen. Men det svare nogenlunde til at dyrke dykning iført korkbælte. En del af charmen ved powder-skiløb er jo netop at mærke at man er langt nede i sneen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *