Den frosne bølge

Husk hjelmen

Blå knæ er ikke kun for friske spejdere, men derimod en del af snowboarderens vinterferielidelser. Vejen til snowboardets hemmelighed går gennem ømme håndled, skamslåede baller og blå knæ. Men har du først taget dine første sving på et snowboard, så er du solgt for altid.

Ligesom surfingen stammer også snowboardet fra USA. Amerikanerne fandt hurtigt ud af, at man ikke kun kunne surfe på havets bølger, men også på det frosne vand man finder i bjergene.

Snowboardet er ganske vist mindre end surfboardet, men teknikken er nogenlunde den samme.

I starten af 90 érne kunne man på mange skisportssteder og også blandt danske skiløbere finde en lidt fjendtlig indstilling overfor snowboarderne, men den tidligere kamp mellem skiløbere og snowboardere synes i dag at være en saga blot. Snowboarding er for alvor blevet accepteret på de internationale skisportssteder. På de allerfleste destinationer har man nu indrettet funparks, hvor der er indbyggede hop, slalombaner, sving og halfpipes.

Destinationer som Val Thorens i Frankrig, Ischgl i Østrig, Hemsedal i Norge og Sälen i Sverige er bare nogle få af de snedestinationer, der satser meget på snowboardere.

Board typer
Er du typen der suser ned af pisten, mellem træerne eller tager en tur ud i den dybe sne, så skal du gå efter et freeride board. Dette board er meget alsidigt. Freeriding er bare et andet ord for. ja. snowboarding. Freeride-boardets front er længere og lidt bredere end bagdelen. Det er også længere og stivere end trickboardet, der bruges til halfpipe og freestyle. Carving-boardet er det stiveste, og denne type board bruges også i disciplinen boarder cross.

Det er også vigtigt at vælge, hvilken kerne snowboardet skal have. Kernen kan enten være af traditionelt træ eller syntetisk. Trækernen er mellemhård, og den syntetiske kerne kan manipuleres så den enten er blød eller hård. Det stive board egner så mest til eksperten, mens begynderen har mest ud af et blødt board.

Længden er også vigtig, Ifølge tommelfingerregelen bør man starte med et board, der når en til kinden. Herefter justeres det så, alt efter hvordan ens færdigheder udvikler sig. Længere boards er mere stabile og lader sig lettere kontrollere. Korte boards drejer hurtigere og gør spins og skate-board-agtige tricks lettere. Vægten (din vægt) har også betydning, og tungere snowboardere bør bruge længere boards.

Pukler
Med et snowboard er pukler måske ikke det mest morsomme, da det føles som at dreje en hoveddør i en tre meter høj bølge. Pukler er det sværeste ved snowboarding, men det kan faktisk godt lade sig gøre. Her har du et par huskeregeler til næste gang, du vælger pukkelpisten. Der skal kæmpes for at holde skuldrene frem for hofterne. Og hofterne skal blive midt på boardet. Det kræver stærke mavemuskler og gode muskler i den nederste del af ryggen for at kunne holde dig selv fremme i den rigtige position. Får du bagvægt, mister du al kontrol, og et styrt er uundgåeligt.

Træer
Surfing mellem træerne er kanon sjovt og meget udfordrende. Koncentrer dig om din linie og være sikker på ruten. Det er ikke altid lige let at stoppe op mellem træerne. Tag en beslutning, når du  sætter igangog hold den!

Er du meget vægelsindet i dit valg af rute, er du næsten sikker på at blive tværet ud på en af stammerne. Vær sikker på. at der ikke er større klippefremspring mellem træerne. Køre først stærkt , når du kender ruten.

Det handler om at færdes sikkert i naturen. Vis respekt overfor de andre snesports- udøvere. Hold afstand. Kør aldrig stærkere end at du har kontrol over dit board.  Kør aldrig alene i offpiste og hav altid en lokalkendt med. Helst en rigtig bjergguide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *